Tak więc raczyliśmy się: chrupiącymi bagietkami, croissantami, konfiturami, miodem, nie zabrakło również delikatnych serów camembert i brie. To była prawdziwa uczta dla podniebienia!Oprócz możliwości smakowego poznania kraju, w którym rozgrywa się akcja omawianego utworu dzieci dowiedziały się , także co można zwiedzić odwiedzając Francję, dlaczego flaga Francji jest trójkolorowa, z czego słyną Francuzki, jaki wpływ na światową modę mieli i mają Francuzi , z czego słynie kuchnia francuska itp.W trakcie kosztowania oraz smakowania uczniowie sprawdzali i powtarzali swoją wiedzę dotyczącą „Mikołajka” za pomocą gier planszowych i karcianych. To było wyjątkowe spotkanie, które połączyło naukę i smak Francji. Dzięki temu lepiej poznaliśmy bohatera naszej lektury i na długo zapamiętamy tę lekcję . 

Galeria zdjęć.