Jako zwieńczenie zajęć z zakresu zdrowego stylu życia uczniowie mieli okazję samodzielnie spróbować swoich sił w kuchni i przygotować zdrowe potrawy i przekąski. Uczestnicy zajęć edukacji zdrowotnej w kl. 4 przygotowali pastę jajeczną, chipsy z marchewki i ziemniaków, a na deser pożywny koktajl mleczno- bananowy.
Uczniowie kl. 6 przygotowali natomiast koktajl na bazie soku pomarańczowego, mango, limonki z dodatkiem miodu.
Po przyrządzeniu przekąsek uczniowie wspólnie degustowali wykonane przez siebie pyszności. Jednogłośnie stwierdzając, że wszystko jest bardzo smaczne.
Tym samym udowodniliśmy sobie, że zdrowe może być także i smaczne. Ponadto wspólne przygotowanie potraw sprawiło uczestnikom wiele frajdy oraz zintegrowało zespół klasowy i grupy zadaniowe. Należy podkreślić fakt, że uczniowie uczyli się przy okazji bardzo praktycznych umiejętności takich jak obieranie i krojenie owoców, warzyw czy jajek, doprawianie potraw, wyciskanie soku, obsługi urządzeń elektrycznych i akcesorii kuchennych takich jak blender, wyciskarka do soku czy piekarnik, wspólne nakrywanie do stołu, dbanie o estetykę nakryć poprzez dekorowanie kubków, z myciem naczyń i sprzątaniem swoich stanowisk włącznie. Uczniowie od początku do końca sami wykonywali poszczególne etapy pracy, korzystając z dostępnych przepisów kulinarnych i przestrzegając zasad bezpieczeństwa i kulturalnego zachowania.