Warsztaty poprowadziła dla naszych uczniów Pani Małgorzata Krakowiak, która na co dzień zajmuje się zawodowo pieczeniem tortów i ciast, oraz prowadzi własną działalność gospodarczą związaną z cukiernictwem. Pod jej czujnym okiem i według jej przepisów uczniowie z klas 1- 4 mogli własnoręcznie przygotować słodkości, a następnie je degustować. Najpierw przyrządzili czekoladowe mufinki, a następnie kruche babeczki z owocami, co ważne każdy etap był szczegółowo omawiany i wykonywany przez dzieci, tak by faktycznie nauczyły się przygotowywać samodzielnie słodkości, a zarazem dowiedziały się jak wygląda na co dzień praca cukiernika, oraz z jakich narzędzi korzysta. Miały okazję odmierzać składniki, łączyć je ze sobą, przekładać do foremek, wałkować, wykrawać kształty i ozdabiać swoje babeczki. Dzieci chętnie angażowały się w zadania, z uwagą obserwowały kolejne etapy prac, na koniec czekała na nich największa nagroda, w postaci słodkich wypieków do skosztowania. Babeczki i mufinki  znikały w mgnieniu oka, co daje pewność, że były przepyszne. Babeczki prezentowały się wyśmienicie, a to za sprawą kreatywności naszych uczniów. W oczekiwaniu na babeczki uczniowie pomysłowość wykazali również poprzez projektowanie swojego tortu urodzinowego w formie rysunku i kolorowanek. Po degustacji nastąpiło wręczenie przez Panią Małgorzatę Krakowiak uczestnikom imiennych dyplomów, jako dowód uznania i zaangażowania podczas warsztatów. Uczniowie również podziękowali prowadzącej za poświęcony czas i wspólne przygotowanie pyszności, wręczając tematyczny obraz. Na koniec wszyscy uczestnicy wraz z Panią Małgorzatą zrobili sobie pamiątkowe zdjęcie. 
Uśmiechy na buziach dzieci  i pytania kiedy będą kolejne takie warsztaty są najlepszą rekomendacją  zajęć. Cieszymy się, że taka forma przypadła dzieciom do gustu. Serdecznie dziękujemy Pani Małgorzacie Krakowiak za poświęcony czas i chęć spotkania się z uczniami, by pokazać dzieciom jak wygląda praca cukiernika i przygotować z nimi słodkości.

Zdjęcia z warsztatów