Uczniowie swoją przygodę tego dnia rozpoczęli od poznania SJ Stajnii Trzykosy oraz miejsc, z których na co dzień korzystają mieszkańcy stajni, wysłuchali ciekawostek, które opowiadał z pasją i zaangażowaniem właściciel stajni, związanych z uprzężą, dbaniem i pielęgnacją oraz udziałem koni w Hubertusie. Po zapoznaniu się z podstawowymi informacjami o koniach uczestnicy wspólnie upiekli przy ognisku kiełbaski oraz jabłka. Na świeżym powietrzu apetyt wszystkim nieco się zaostrzył, gdyż kiełbaski smakowały i zniknęły w mgnieniu oka. Po posiłku uczniowie waz z właścicielem udali się na spotkanie z mieszkańcami stajni i tam poznali imiona, i krótkie historie każdego konia. Mogli bezpośrednio je pokarmić i pogłaskać. Zwierzęta okazały się bardzo towarzyskie i ciekawe, chętnie pozowały do zdjęć i wyglądały na zawodowych z odwiedzin dzieci. Kolejnym punktem programu była wizyta w starym młynie. Po wejściu to tego zabytkowego ale niezwykle dobrze zachowanego i utrzymanego obiektu, uczniowie zapoznali się z maszynami oraz procesem przetwarzania ziaren zbóż na mąkę, poznali tajniki pracy młynarza oraz nauczyli się rozpoznawać rodzaje zbóż ze względu na ich wygląd i przeznaczenie. Przypomnieli sobie wygląd żyta, pszenicy, rzepaku czy jęczmienia. Następnie wyszli na piętro gdzie na uczestników czekała niespodzianka w postaci warsztatów bibułkarskich, podczas których każdy stworzył swój wyjątkowy bukiecik z kwiatków. Pani Alicja Krawczyk właścicielka młyna, pokazała z jakich materiałów tworzy kwiaty i jak je wykonuje. Następnie uczniowie mieli możliwość zapoznania się z procesem wyciskania soków z owoców i degustacji powstałej bomby witaminowej, którego przewodnim składnikiem było jabłko. Po zaspokojeniu pragnienia na dzieci czekała także pyszna szarlotka, którą ze smakiem się zajadały. Na zakończenie spotkania uczniowie poznali również nazwy, właściwości oraz przeznaczenie ziół i roślin ozdobnych. Wspólnie zastały także ułożone piękne bukiety ze świeżych dodatków roślinnych- z jabłkiem w roli głównej.
Wyjazd miał bardzo edukacyjnych charakter i pozwolił uczniom uświadomić sobie jak wyglądało życie i praca w dawnych czasach, a także bezpośrednio obcować z naturą i zwierzętami, co było na pewno ciekawym doświadczeniem.
Wyprawa Sandomierskim Szlakiem Jabłkowym
Mimo kapryśnej pogody klasy 1 i 2 wraz z wychowawczyniami w dniu 03.11.2025r. brały udział w Jabłkowej przygodzie. Uczniowie udali się do Trzykos, a celem wyjazdu było poznanie tajników dawnej produkcji mąki, odkrycie miejsca pobudzającego kreatywność i spotkania z regionalną sztuką oraz pielęgnującego bogate dziedzictwo kulturowe regionu, jakim jest zabytkowy Młyn w Trzykosach oraz poznanie sposobu opieki, dbania i miejsca pobytu koni, oraz ciekawostek związanych z tymi zwierzętami.